Olisi ihanaa laittaa kotiruokaa ja syödä ajallaan joka päivä, mutta miten se onnistuu arkisessa kiireessä?

Tätä moni kysyi minulta, kun olin Lapsi elää rutiineista -kirjassa kannustanut pitämään kiinni säännöllisistä ruoka-ajoista ja suosimaan kotiruokaa ja perheaterioita. Se tuntuu kieltämättä aika hankalalta. Arkisin töistä tullaan kotiin siinä juuri päivällisajan kynnyksellä, pinna kireänä nälästä ja lapsilla syli-ikävästä. Aikaa ei ole hukattavaksi eikä lieden ääressä seisoskeltavaksi!

Eineksiin turvautuminen on ymmärrettävää, teen sen joskus itsekin, mutta kotiruokaakin voi syödä vaikka joka päivä. Se on aina teollisia eineksiä maukkaampaa ja terveellisempää. Ja aivan varmasti myös edullisempaa.

Perhekeittiössä kannattaa luottaa suunnitteluun, säännölliseen kaupparytmiin, täysiin kaappeihin ja suuriin kattiloihin. Ne ovat arkisen ruoanlaiton sujumisen taikasanoja. Kannattaa myös valita yksinkertaisia ja edullisia raaka-aineita - se on järkevää myös näin taloudellisesti tiukkana aikana. 

Arkipäivien kiire selätetään kokkaamalla vapaapäivänä uunintäydeltä ja isoilla kattiloilla. Kun ruokaa tehdään kerralla enemmän, isoista annoksista riittää lämmitettävää moneksi päiväksi. Ruokaa kannattaa tehdään suunnitelmallisesti, hyödyntää tähteet tehokkaasti eikä turhaan arkailla puolivalmisteiden käyttöä.

Sitä paitsi, kun arkena yleensä syödään tavallista perusruokaa, on sitäkin ihanampaa nautiskella silloin tällöin herkuista tai hakea valmisruokaa, pizzaa tai kiinalaista. Puhumattakaan siitä, että pääsee silloin tällöin ravintolaan - valmiiseen pöytään ja passattavaksi!

Olen koonnut vinkkini, niksini ja ruoka- ja leivontaohjeeni yksiin kansiin. Kiireisen arjen kotiruokakirja ilmestyy Gummeruksen julkaisemana ensi syksynä.